Συμμετοχή του Δήμου Κιλελέρ στο 1ο Επιστημονικό Συμπόσιο στο Πισσούρι της Κύπρου.

Θέμα: «Εξεγέρσεις που σημάδεψαν την ιστορία του σύγχρονου Ελληνισμού σε Ελλάδα και Κύπρο» 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η συμμετοχή του Δήμου Κιλελέρ στο 1ο Επιστημονικό Συμπόσιο με Θέμα: «Εξεγέρσεις που σημάδεψαν την ιστορία του σύγχρονου Ελληνισμού σε Ελλάδα και Κύπρο» που πραγματοποιήθηκε στο Πισσούρι της Κύπρου στο πλαίσιο των εορτασμών για την εξέγερση των Οκτωβριανών στην ομώνυμη κοινότητα το 1931 κατά της Αγγλικής αποικιοκρατίας.

Στα πλαίσια του συμποσίου, ο Δήμος Κιλελέρ παρουσίασε την εργασία με τίτλο «Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ» και είχε σαν στόχο να καταστήσει γνωστά και εκτός συνόρων τα μοναδικά, ακόμα και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, γεγονότα του Κιλελέρ στις 6 Μαρτίου του 1910 καθώς και το πώς αυτά επηρέασαν όχι μόνο το αγροτικό ζήτημα αλλά και μεσομακροπρόθεσμα την μεταπολεμική και σύγχρονη Ελλάδα. Παράλληλα, δόθηκε η δυνατότητα να γίνει γνωστός και ο Δήμος Κιλελέρ ως αυτοδιοικητική οντότητα καθώς και οι αναπτυξιακές του προοπτικές. Επισημαίνεται ότι η παρουσίαση του Κιλελέρ προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον των παρευρισκομένων, δεδομένων και των παραλληλισμών και συγκρίσεων που έγιναν ανάμεσα στις δύο εξεγέρσεις, από την μια κατά των Άγγλων το 1931 στο Πισσούρι και από την άλλη κατά των τσιφλικάδων το 1910 στο Κιλελέρ.

Η αντιπροσωπεία του Κιλελέρ, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και Δημοτικό Σύμβουλο της πλειοψηφίας, Αχιλλέα Βαρδακούλη, τον Δημοτικό Σύμβουλο της μείζονος αντιπολίτευσης Ιωάννη Ζαχαριά και τους δημοτικούς υπαλλήλους που ετοίμασαν και παρουσίασαν την εργασία, Κωνσταντίνο Νταμπεγλιώτη και Στυλιανή Πασαλίδου, έτυχε θερμής υποδοχής από τους διοργανωτές αλλά και όλους τους κατοίκους του Πισσουρίου, αναδεικνύοντας και επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά τους ισχυρούς δεσμούς  Ελλήνων και Κυπρίων.

Μετά την λήξη των εργασιών του συμποσίου, ακολούθησε, επιμνημόσυνη δέηση στον χώρο του μνημείου στο Πισσούρι, όπου ο Πρόεδρος του Δ.Σ Αχ. Βαρδακούλης κατέθεσε στεφάνι ενώ κατά την ανταλλαγή των αναμνηστικών, παραδόθηκε στον πρόεδρο της κοινότητας κ. Λάζαρο Λαζάρου το 1ο φύλλο της συλλεκτικής σειράς γραμματοσήμων των ΕΛΤΑ που τυπώθηκε από τον Δήμο Κιλελέρ με αφορμή την συμπλήρωση 20 χρόνων από τα εγκαίνια του νέου Μνημείου Αγρότη στο Κιλελέρ από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

Ακολούθως ο κ. Βαρδακούλης αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές, απηύθυνε πρόσκληση για επίσκεψη στο Κιλελέρ στο επόμενο διάστημα προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω σύσφιξη των δεσμών και των συνεργασιών προς αμοιβαίο όφελος, κάτι που έγινε αποδεκτή.

Τα πρακτικά του συνεδρίου που θα εκδοθούν από τους διοργανωτές σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε συλλογικού τόμο, θα αποτελέσουν δυνητικά ακόμη και σε επίπεδο διεθνούς βιβλιογραφίας μια διαρκή προβολή των γεγονότων της αγροτικής εξέγερσης στο Κιλελέρ το 1910 αλλά και μια διαφήμιση του Δήμου Κιλελέρ και της ευρύτερης περιοχής.

Κατηγορία Δελτία Τύπου
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Αρχείο με χρήσιμους

συνδέσμους σε φορείς

του Δήμου Κιλελέρ και

της πολιτείας.

 

Περισσότερα

 

 

Ο.Π.Α.Π. ΔΗΜΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ

Αντιδήμαρχος : Αχ. Χατζούλης

Εθνάρχου Μακαρίου 4 Νίκαια

410 05

(+30) 2410 922122

(+30) 2410 922122

opapkileler@gmail.com

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER :

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31