Η Κινηματογραφική Λέσχη Νίκαιας προβάλλει την ταινία “Timbuktu”

Η Κινηματογραφική Λέσχη Νίκαιας, την Τετάρτη 11 Ιουλίου, προβάλλει την ταινία “Timbuktu” Η προβολή ξεκινάει στις 21.15 και η είσοδος είναι δωρεάν.

Λίγα λόγια για το έργο:

Στο κατειλημμένο από τους φανατικούς ισλαμιστές Τιμπουκτού μια μοιραία παρεξήγηση αλλάζει δραματικά τη ζωή ενός Τουαρέγκ αγρότη. Βραβευμένη με επτά Σεζάρ και υποψήφια για ξενόγλωσσο Όσκαρ, συγκινητική, επίκαιρη, αλλά αφελώς περιγραφική πολιτικοκοινωνική καταγγελία.

Το Τιμπουκτού είναι μια ιστορική πόλη 55.000 κατοίκων στο νοτιοδυτικό άκρο της Σαχάρας και στο κέντρο του Μάλι, η οποία τον Απρίλιο του 2012 κατελήφθη από τους φανατικούς ισλαμιστές αντάρτες του MNLA και του Ανσάρ Ντιν. Η ανακατάληψή της από τα γαλλο-­μαλιανά στρατεύματα επιτεύχθηκε τον Ιανουάριο του επόμενου χρόνου, με τις μάχες να μαίνονται μέχρι και τέσσερις μήνες αργότερα. Εμπνευσμένος από αληθινά γεγονότα εκείνης της περιόδου, ο Μαυριτανός σκηνοθέτης Αμπντεραχμάν Σισακό («Η Ζωή Πάνω στη Γη», «Bamako») χρησιμοποιεί ένα δραματικό μυθοπλαστικό πρόσχημα ώστε να μιλήσει για την ταραγμένη πραγματικότητα της περιοχής, η οποία στενάζει από ασταμάτητες θρησκευτικο-εθνοτικές διαμάχες. 

Ήρωας της ταινίας του είναι ο Τουαρέγκ αγρότης και ιδιοκτήτης ενός μικρού κοπαδιού βοδιών, ο Κιντάν, ο οποίος ζει ήρεμη οικογενειακή ζωή λίγο έξω από το κατειλημμένο από τους τζιχαντιστές Τιμπουκτού, οι κάτοικοι του οποίου στενάζουν από το σκληρό νόμο των κατακτητών. Ποδόσφαιρο, μουσική, κάπνισμα, ακόμη και το γέλιο είναι απαγορευμένα, με τους τυχόν παραβάτες να τιμωρούνται δημόσια και παραδειγματικά. Αυτή η παράλογη βία μοιάζει να μην αγγίζει τον Κιντάν, μέχρις ότου μια τραγική παρεξήγηση με έναν γείτονα ψαρά θα αλλάξει για πάντα τη φιλήσυχη καθημερινότητά του.

Σεναριακά σχηματικό, το «Τιμπουκτού» διασταυρώνει το προσωπικό με το ιστορικο-κοινωνικό δράμα, ζητώντας ξεκάθαρα να επικοινωνήσει τα ουμανιστικά, αντιμισαλλόδοξα μηνύματά του. Λυρικός κι ευαίσθητος κινηματογραφιστής, ο Σισακό κοιτάζει τους πρωταγωνιστές στα μάτια και δεν παρασύρεται σε κατάχρηση «ποιητικών» εικόνων ή στην επίδειξη μιας καρτποσταλικής εικονογραφίας. Σχολιάζει τα τραγικά παιχνίδια της μοίρας, περιγράφει καίρια­ τη ζωή ανθρώπων που δεν μπορούν να αποφασίσουν οι ίδιοι για τον εαυτό τους, γίνεται όμως απρόσμενα απλοϊκός στον (τηλεοπτικά μανιχαϊστικό) τρόπο που καταγγέλλει τη φονταμενταλιστική βαρβαρότητα, καθώς επιστρατεύει κλισέ συμπεριφορές και μελοδραματικά διλήμματα. Ναΐφ από τη μία, αλλά συγκινητικός και απόλυτα επίκαιρος από την άλλη, κερδίζει το θερμό χειροκρότημα και των δύο πλευρών του Ατλαντικού μαζί με επτά Σεζάρ και μία υποψηφιότητα για ξενόγλωσσο Όσκαρ. 

Μαυριτανία, Γαλλία. 2014. Διάρκεια: 97΄

Κατηγορία Δελτία Τύπου
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Αρχείο με χρήσιμους

συνδέσμους σε φορείς

του Δήμου Κιλελέρ και

της πολιτείας.

 

Περισσότερα

 

 

Ο.Π.Α.Π. ΔΗΜΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ

Αντιδήμαρχος : Αχ. Χατζούλης

Εθνάρχου Μακαρίου 4 Νίκαια

410 05

(+30) 2410 922122

(+30) 2410 922122

opapkileler@gmail.com

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER :

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31