Τις εκφάνσεις του λαϊκού πολιτισμού της περιοχής του Κιλελέρ προβάλλει στους κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής απο τον Ιούνιο του 2010 το τοπικό Λαογραφικό Μουσείο που αποτελεί δημιούργημα του Συλλόγου Γυναικών Κιλελέρ.

Τα στοιχεία του λαογραφικού πολιτισμού συγκεντρώθηκαν με πολύ μεράκι από τις κυρίες του Συλλόγου με στόχο να ταξινομηθεί και να διασωθεί η τοπική παράδοση. Τα εκθέματα, οικιακά σκεύη, υφαντά, τοπικές ενδυμασίες και άλλα αντικείμενα της κοινωνικής και οικογενειακής ζωής του 18ου αιώνα αποτελούν αντικείμενα λαογραφικής σπουδής για τους νεότερους και θύμισες του λαϊκού βίου για τους παλαιότερους. Η παρατήρησή τους μας δίνει πληροφορίες για την κοινωνική εξέλιξη του λαού και αξίζει να επισημανθεί η εθελοντική διάθεση των μελών του Συλλόγου και η προσωπική τους συνεισφορά που έστησε έναν ιδιαίτερο χώρο μέσα στον οποίο φιλοξενούνται η αγάπη για το παρελθόν και την παράδοση. Το Μουσείο στεγάζεται στο κτίριο του παλιού Δημαρχείου της Τοπικής Κοινότητας Κιλελέρ το οποίο παραχωρήθηκε από το Δήμο και λειτουργεί καθημερινά.

Το Λαογραφικό - Ιστορικό Μουσείο Νέων Καρυών του Δήμου Κιλελέρ δημιουργήθηκε το 2010, με πολύ κόπο και μεράκι, απο τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Νέων Καρυών ο οποίος λειτουργεί υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου.

Οι πρώτες απόπειρες συλλογής λαογραφικού υλικού πραγματοποιήθηκαν από δασκάλους και παιδιά του Δημοτικού Σχολείου το 2002 (διευθυντής: Γαλάνης Χαράλαμπος). Συνεχίστηκαν το 2004-2005 πάλι από τον ίδιο φορέα (διευθύντρια: Χριστοπούλου Φωτεινή, δάσκαλος: Καπερώνης Γεώργιος) και το 2010 ανέλαβε τη σκυτάλη το Στέκι Γυναικών Ν.Καρυών. Με την παρότρυνση των πρωτεργατριών Πουλτσίδου Δήμητρας και Σοφάκη Άννας και την απλόχερη προσφορά των κατοίκων, στήθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα ένα αξιόλογο μουσείο που στεγάζεται στον Α΄ όροφο του πρώην Κοινοτικού καταστήματος, σε αίθουσα που παραχωρήθηκε από το Δήμο.

Πρόσφατα στο νεοϊδρυθέν Μουσείο παραχωρήθηκαν εκ μέρους του Δημοτικού Σχολείου του χωριού τα εκατό περίπου αντικείμενα της Μουσειακής του Γωνιάς, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των εκθεμάτων στα 730 με συνεχώς αυξανόμενη τάση.

Τα εκθέματα του Μουσείου καλύπτουν τον Πολιτισμικό τομέα του χωριού κατά τους τελευταίους σχεδόν δυο αιώνες. Είδη οικοσκευής και χειροτεχνημάτων, έργα αγγειοπλαστών και σιδηρουργών, γεωργικά εργαλεία, μουσικά όργανα καθώς και παραδοσιακές στολές (ανδρική-γυναικεία) κοσμούν το χώρο. Εκτίθενται επίσης έπιπλα, αντικείμενα και πολύτιμα αρχεία της παλιάς κοινότητας. Το μουσείο εμπλουτίζεται με αξιόλογη φωτογραφική συλλογή τουλάχιστον εξακόσιων φωτογραφιών καθώς και με πίνακες ζωγραφικής του Καρυώτη ζωγράφου Ντίνου Γιωτόπουλου. Στον ίδιο χώρο τέλος, διατίθεται το βιβλίο «Εν Νέαις Καρυαίς 1907, από τον Παππού στον εγγονό», όπου καταγράφονται τα ήθη, έθιμα και η ιστορία των Νέων Καρυών, χωριού που δημιουργήθηκε το 1907 από Ανατολικορωμυλιώτες πρόσφυγες. 

Το μουσείο υποδέχεται το ευρύ κοινό κάθε Δευτέρα (παραδοσιακό γλέντι στην πλατεία) και 28-29 Αυγούστου (διήμερος πανηγυρικός εορτασμός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου).

Η πρώτη προσπάθεια δημιουργίας του Λαογραφικού Μουσείου ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του '90 απο μια ομάδα παιδιών της Νέας Λεύκης και κατοίκων της περιοχής.

Στη συνέχεια η προσπάθεια αυτή ολοκληρώθηκε με την πολύτιμη βοήθεια του τότε Δήμου Νίκαιας και άνοιξε τις πόρτες του στο ευρύτερο κοινό τον Οκτώβριο του 2002. Το μουσείο λειτουργεί στο κτίριο του παλιού Δημοτικού Σχολείου. Κάτοικοι της Νέας Λεύκης αρχικά και στη συνέχεια κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής συνέλεξαν παλιά αντικείμενα που καταδεικνύουν την πολύχρονη ιστορία και την παράδοση του χωριού. 

Στα εκθέματα συμπεριλαμβάνονται οικιακά σκεύη, τοπικές φορεσιές, υφαντά, αργαλειός, ξυλόγλυπτα, γεωργικά μηχανήματα και γενικότερα εκθέματα από την περιοχή της Ανατολικής Ρωμυλίας, όπως επίσης πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Έτσι καταφέρνει να συνδέσει το μουσείο με τη ζωή μέσα από τα εκθέματά του, τα οποία εκτός από την οργανική τους λειτουργία, καθρεφτίζουν το καθένα τους την τοπική κοινωνία μέσα στην οποία γεννήθηκαν και την οποία εκφράζουν. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως στα εκθέματα του Λαογραφικού Μουσείου περιλαμβάνονται παλαιοντολογικά ευρήματα. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τμήματα χαυλιόδοντα προβοσκιδωτού τα οποία βρέθηκαν στα αμμωρυχεία της εγγύς περιοχής. 

Το Λαογραφικό Μουσείο αποτελεί πόλο έλξης για πολλά σχολεία της περιοχής αλλά και για πολίτες που ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής. 

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Αρχείο με χρήσιμους

συνδέσμους σε φορείς

του Δήμου Κιλελέρ και

της πολιτείας.

 

Περισσότερα

 

 

Ο.Π.Α.Π. ΔΗΜΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ

Αντιδήμαρχος : Αχ. Χατζούλης

Εθνάρχου Μακαρίου 4 Νίκαια

410 05

(+30) 2410 922122

(+30) 2410 922122

opapkileler@gmail.com

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER :

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31